Ne várjon, míg rosszabb lesz! – Intő jelek, hogy fogorvosra van szüksége

Sajnos a felnőtt társadalom jelentős részéről elmondható, hogy – akár időhiány, akár félelem miatt – csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor már nagy a baj.

Ez nemcsak az addigra kialakuló, gyakran elviselhetetlennek tűnő fájdalom miatt problémás hozzáállás, hanem azért is, mert sok esetben az orvosok ilyenkor már tehetetlenek a fog megmentését illetően: sokkal nagyobb beavatkozásra van szükség, mint amekkora elegendő lett volna, ha figyelnek az első intő jelekre.

Kis odafigyeléssel és körültekintéssel már azelőtt rájöhetünk, hogy gond van kialakulóban, amikor valódi károsodás történne a fogainkban, ezért érdemes odafigyelni az alábbi pontokra – természetesen kiegészítve ezeket a rendszeres fogászati kontroll beiktatásával.
Ajánlatkérés

Amit szinte észre sem veszünk

Könnyű belátni, hogy fogorvosi kezelésre szorulunk, ha már állandó jellegű fájdalommal vagy újra és újra felbukkanó kellemetlenséggel szembesülünk. De mi a helyzet akkor, ha olyan rejtett tünetek jelentkeznek, melyeket észre sem veszünk? Szerencsére akkor, ha néhány ellenőrzést rendszeresen elvégzünk, elébe mehetünk a bajnak!

Rendszeresen vizsgáljuk meg a fogínyünket! Lehet, hogy nem is érezzük, de apróbb gyulladásokat felfedezhetünk rajta, vagy az étkezés közben keletkezett sérülések miatt duzzadtnak tűnhet a megszokotthoz képest. Ilyenkor mindenképpen kezdjünk el fogínygyulladást csökkentő fogkrémet használni, de az sem árt, ha konzultálunk egy szakemberrel. De ne csak esetleges gyulladások után kutassunk, hanem figyeljük az íny formáját is! Akár a helytelen fogmosás következménye is lehet a fogínyvisszahúzódás, mely hamar eredményezhet fognyaki érzékenységet, hosszú távon pedig akár fogvesztést is!

Ennek kezelésére is létezik már több megoldás, de mindegyik alkalmazásához érdemes fogorvossal egyeztetni.

Figyeljük meg étkezési szokásainkat is! Lehet, hogy fel sem tűnik, hogy az egyik oldalt sokkal gyakrabban használjuk rágásra a másiknál. Hogy vajon okról vagy okozatról van-e szó, annak eldöntésében érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis mindkét eset lehetséges. Van, hogy az egyoldalú rágás pusztán a véletlennek köszönhetően alakul ki, ebben az esetben viszont egyenetlen terhelést, kopást és fogkárosodást eredményezhet. Ám ami valószínűbb, hogy egy akár észrevétlen sérülés vagy kellemetlen érzés miatt automatikusan az egyik oldalt preferáljuk étkezéskor.

Gyakran az érintett észre sem veszi, ám környezete felhívja rá a figyelmet, hogy mintha arca duzzadtabbnak tűnne a megszokottnál. Ez legtöbbször egy foggyökér körül kialakuló gyulladás miatt jelentkezik, ami mellé – mivel az idegeket még nem érte el – nem társul szükségszerűen fájdalom. Egy tükör segítségével szerencsére ezt bárki könnyen megvizsgálhatja önmagán!
Ajánlatkérés

A fájdalom előtt

Ha a fájdalom jelentkezik, ott már valószínűleg nagy a baj. Sok fogproblémára azonban már a kialakulásának kezdeti fázisában felfigyelhetünk, még ha nem is feltétlenül a kellemetlen érzések miatt.

Az egyik leggyakoribb jelenség, hogy öntudatlanul is félve kezdünk mosolyogni. Egy, a fogakon kialakuló esztétikai hiba vagy az elszíneződött fogsor nagyon gyorsan alakítja természetellenessé a mosolyunkat, ami miatt – különböző taktikákat alkalmazva – igyekszünk eltakarni azt. Bármi is az oka az esztétikai hibának, a fogorvosok ma már jó eséllyel meg tudják szüntetni. Plazmalámpás fogfehérítéssel például egyetlen óra alatt akár 8 árnyalattal világosabbak lehetnek fogaink.

A szánk elé tartott kéz sokszor egy másik, inkább már a környezetünk számára kellemetlen jelenség elrejtésére szolgál, nevezetesen a rossz szájszagéra. A kellemetlen lehelet persze nem feltétlenül jelez bajt, hiszen ébredés vagy bizonyos típusú ételek elfogyasztása után teljesen természetes. Ám gyakori és kiszámíthatatlan kialakulása már az intő jelek közé tartozik. Ilyenkor érdemes fogorvossal egyeztetni, hogy kiderítse, mi áll a háttérében.

Szintén ártalmatlannak tűnhet a sokszor jelentkező szájszárazság is. Előfordulhat, hogy valóban csak a dehidratáltság okozza a problémát, ám ha hosszú időn keresztül tapasztalható az alacsony nyáltermelés, fontos, hogy egyeztessünk egy szakemberrel. A nyálnak ugyanis kulcsfontosságú szerepe van szánk, fogaink és alapvetően az egészségünk megőrzésében: ha kevés a nyálunk, jelentősen megnő a fogszuvasodás és ínygyulladás esélye.
Ajánlatkérés

Kellemetlen, de belefér? Nem!

Biztos sokan tapasztalták már, hogy reggelente kissé fájó, fáradt állkapoccsal ébrednek. Ez minden valószínűséggel az éjszakai fogszorítás- vagy csikorgatás miatt van, melyek bár látszólag ártalmatlan jelenségek, valójában súlyos következményeik lehetnek. Ilyen esetekben ugyanis az éjszaka során extrém terhelés nehezedik a fogakra! A szorítás és csikorgatás következtében egyfelől gyorsabban kopnak a fogak rágófelületei, másfelől viszont a fognyaki sérülések kockázata is megnő. Egy fogászati szakember azonban ezen is segíthet, méghozzá személyre szabott fogvédő megtervezésével és készítésével!

Ugyanez eredményezheti a már kezelt fogak újbóli károsodását, például a tömések kiesését. Természetes jelenség, hogy idővel a tömések elengednek, ám amennyiben egy jó szakember minőségi alapanyagokat alkalmazva készíti el őket, és nem áll fent egyéb károsító körülmény, ennek évtizedek múltán szabad csak bekövetkeznie. Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy akár fájdalommentesen is, de fogtömésünk kopni, lazulni kezd vagy ki is esik a helyéről, haladéktalanul forduljunk fogorvoshoz, mielőtt a természetes fog még tovább roncsolódna.

De nem csupán egy fogtömés mehet tönkre! A felhelyezett koronák és hidak esetében is előfordulhat, hogy egy trauma hatására, de akár látszólag különösebb ok nélkül meglazulnak, lötyögni kezdenek. Ezeknél a rögzített fogpótlásoknál kulcsfontosságú a stabil és precíz rögzítés, mivel az alattuk található fogakat a felhelyezés előtt lecsiszolták, csökkentve ezzel a természetes védekezőképességüket és növelve a további károsodás kockázatát.

Ennek oka, hogy ilyenkor a természetes fog és a pótlás között kis rés keletkezik, melyen keresztül a baktériumok és szennyeződések számára egyenes az út az érzékeny felszínhez, és ha egyszer bejutottak a pótlás alá, még alapos fogmosással sem feltétlenül lehet azokat eltávolítani onnan.
Ajánlatkérés

Amikor már nincs visszaút: a fájdalom

Ez az a pont, amelyre senki sem szeretne eljutni, ám az állandó halogatás miatt végül mégis sokan csak ilyenkor szánják rá magukat a kezelésekre. A rossz hír, hogy sokszor ez már késő! Ami eredetileg menthető fog lett volna, most már csak nagy mértékű beavatkozás segítségével orvosolható… rosszabb esetben pedig még úgy sem, és az orvos kénytelen a fog kihúzása mellett dönteni.

Az első, legapróbb és múló fájdalmakra is érdemes odafigyelni. Ezek először főként a túl hideg vagy túl meleg ételek fogyasztásakor jelentkeznek nyilalló fájdalom formájában. Bár tény, hogy fogazatunk alapvetően nem szélsőséges hőmérsékletre lett tervezve, az érzékenység a zománc gyengülését és a szuvasodást is jelezheti, ezért mindenképpen szakemberrel való sürgős konzultációt igényel, ha ezt tapasztaljuk.

Ha nem tesszük, már csak idő kérdése, hogy jelentkezzen a legrosszabb tünet, a tényleges fájdalom. Egy fogfájásnak számtalan ok állhat a hátterében az elvékonyodó zománctól kezdve a fogszuvasodáson át a foggyökér gyulladásáig. Ilyenkor már a házi praktikák alkalmazása garantáltan nem elegendő, és azonnali szakszerű beavatkozásra van szükség.

Figyeljünk hát oda a legapróbb intő jelekre is, mert ha már az első tüneteknél a tettek mezejére lépünk, sok szenvedéstől kímélhetjük meg magunkat, nem utolsósorban pedig a pénztárcánk is vastagabb maradhat. Ha Önre igaz bármelyik a fent említett tünetek közül, forduljon a Dentsana Klinikához és kérje ingyenes konzultációnkat akár még ma!
Skype konzultáció

Tags:
Visszahívást kérek
+
Visszahívást kérek!